З боку, неспішне куріння трубка, виглядає стильно і колоритно, як в кіно. Цей навик купується не за два-три раунди, і навіть не за півроку активних експериментів з різними сортами тютюну і видами набивок. Віртуози вміють курити кілька годин, не перегріваючи девайс і, підтримуючи ледве помітне тління тютюну, переміщаючи за допомогою топталки вогник, не даючи йому заглибитися всередину.
Важливо, щоб трубка при палінні не гасла і не горіла яскравим полум'ям. Якщо курити швидко, гаряче, можна спалити не тільки новий аксесуар, але і закопчену трубку Альберта Ейнштейна. З новим девайсом багато маети, але зате потім всі праці окупаються смачними і соковитими покурами укупі з задоволенням, одержуваним від захоплених поглядів оточуючих.
Плюси трубок:
- задоволення від куріння міцних, дорогих сортів тютюну;
- експерименти зі смаками і міксами, набиваннями;
- довгий куріння, повноцінне насичення нікотином;
- куріння без сильних затяжок-активність вдихуваного диму знижується, якщо курити довгі девайси з продуманою конструкцією і фільтрами.
Трубка середнього розміру куриться більше 2-х годин, а якщо використовувати метод неповного завантаження тютюнової суміші, то нагар буде нерівномірним. Чи не обкурені місця тютюнової камери можуть підгоряти. Тому новий курильний девайс, особливо, якщо він виготовлений з деревини, схильної до займання (вишні, бука, груші, горіха) обкурюють, завантажуючи тютюн в камеру на 1/3, потім на 2/3 і тільки потім курять повну чашу. Чи можна обійтися без цих експірієнсів? Ні, тим більше, що випадки розколювання таких трубок від нагрітих смол і вологи, нерідкі.
Навіщо обкурювати нову трубку?
Щоб смачно, чисто і довго курити, не саму трубку, а тютюн, солодко потягуючи ароматний димок, починати знайомство з девайсом потрібно з підготовки аксесуара до активної експлуатації. Обкурювання трубки-це не магічний ритуал і не шаманство. Цей процес необхідний, щоб захистити стінки камери від підгоряння.
Чи всі трубки обкурюють? Власники девайсів з якісного, правильно обробленого бріара, дозволяють собі спеціально не займатися цим питанням. Вони можуть обкурювати трубку в процесі її використання. Такі аксесуари роблять з деревини, що пройшла природну сушку протягом року.
Коріння бріара просто перевертають час від часу, не регулюючи температуру, вологість. Смоли, що містяться в деревині, полімеризуються. Матеріал, через внутрішню напругу може розтріскуватися, і тоді його не використовують у виробництві – це перший етап відбраковування. Зайві смоли видаляються шляхом кип'ятіння бріарових блоків. Все це робить трубку стійкою до термічного впливу, тому девайси з якісного бріара можна обкурювати без зайвих реверансів.
Що дає обкурювання трубки:
- щільний шар нагару захищає стінки тютюнової камери від Gorenje;
- нагар вбирає вологу, тому аксесуари, що пройшли обкурювання, куряться легше, м'якше, смачніше і ароматні;
- краще розкривається смак різних сортів тютюну.
Обкурювання трубки
Війни трубочників, немов безглузде протиборство гостроконечників і тупоконечників з сатиричного роману Джонатана Свіфта «Подорожі Гуллівера». Одні виступають за обкурювання будь-якого девайса, інші ж доводять, що нагар утворюється сам по собі і не потрібно його якось нарощувати і виносити цим мозок і собі і людям, які не роблять нічого особливого для появи темного шару в камері згоряння і при цьому задоволені якістю куріння.
Що таке нагар і навіщо він потрібен в трубках?
Шар продуктів горіння тютюну, який утворюється в чаші трубки – це і є нагар. Стінки чаші покриваються сумішшю смоли, тютюнового пилу, золи щільним шаром чорного кольору. Повільний темп куріння трубки сприяє утворенню правильного нагару.
Початківцям трубочникам так не терпиться побачити нагар всередині чаші, що вони починають посилено диміти, практично втрачаючи свідомість від забійних доз нікотину. Деякі спрощують процес і просто не чистять свій курильний девайс. Поверхня дійсно швидко стає чорною, але це не той нагар, який так бажає побачити Неофіт. Поквапився-отримав пухку, кришиться Гар з мерзенним смаком і просто нестерпним запахом.
Правильний нагар в трубці-який він?
- рівномірний-досягається шляхом регулярного чищення девайса, вирівнювання, підрізування шару;
- стійкий-правильний нагар утворюється повільно, так як аксесуар регулярно чистять, але той шар, що утворюється, повністю задовольнить трубокура передачею смаку, стійкістю, захистом від підгоряння тютюнової камери.
Нагар в трубці
Якщо трубка виготовлена з правильно підготовленої, добре просушеної, якісної деревини, то спеціально її можна і не обкурювати. Нагар на трубці буде з'являтися природним чином. Девайс можна і потрібно чистити, щоб утворений шар був міцним, не мав неприємних запахів. У цей перехідний період краще використовувати спеціальні сорти тютюну, які горять повільно, і давати трубці «відпочивати».
Який вибрати Тютюн для обкурювання?
Куріть свої улюблені тютюнові суміші, щоб запах вашої трубки потім не відкидався вибагливим нюхом, якщо ви обкурите девайс сортами, з незвичним для вас ароматом. Добре б на якийсь час відмовитися і від сумішей з ароматом вишні, полуниці і т.д. такі запахи вбереться в деревину і будуть активно проявлятися, причому не в самому приємному втіленні при палінні звичайних сортів, без ароматизаторів.
Тютюн для обкурювання трубки
Тютюн для обкурювання трубки-що вибрати?
- Берлі-помірно міцний тютюн з приємним горіховим смаком, використовується в багатьох сумішах, характеризується великим вмістом смол і нікотину, горить повільно і холодно, обкурювання відбувається швидко;
- Вірджинія-ідеальний сорт для обкурювання з нейтральним смаком і приємним ароматом, що сформувався нагар буде таким же;
- суміші з такими сортами, як «Латакія», «Кавендіш», «Перик», «Вірджинія».
Ви не один раз здивуєтеся смачному аромату трубки, успішно пройшла всі етапи обкурювання. Вона буде пахнути деревиною з насиченими димними нотами, розкриватися з легкої тютюнової солодкістю, полонити ароматом тепла і затишку.
Як правильно обкурити трубку
У нового курильного девайса, особливо, якщо він не має захисного покриття, виготовлений з вишні, груші, горіха, дуже вразливі стінки тютюнової камери. Тому обкурювання курильних трубок в цьому випадку – обов'язковий процес. При згорянні тютюну виділяються смоли і тютюнові масла, які потім стають нагаром, покриваючи стінки камери згоряння.
Процес обкурювання трубки-особливості:
- завантаження-камери бріарових девайсів можна завантажувати повністю, якщо ж аксесуар виготовлений з горючої деревини, використовуйте поетапну завантаження: спочатку на 1/3 (повторіть процес до 10 разів), потім на 2/3, а потім-повну;
- прикурювання-використовуйте довгі дерев'яні сірники, газові запальнички, уникаючи бензинових, щоб тютюн не ввібрав сторонні запахи;
- темп куріння-повільний, нежаркий, а якщо трубка згасла, підійміть тютюн голкою, прикуріть заново;
- температура-важливо, щоб чаша не перегрівалася, курите легко і прохолодно, знижуйте глибину і силу затяжок; якщо відчуваєте жар, нехай з мундштука виходить практично холодний дим;
- набивка трубки для обкурювання - щільно не набивайте, просто наповніть чашу, не утрамбовуючи, але злегка приминаючи, краще зайвий раз прикурити, ніж допустити перегрів через нерівномірне горіння Gorenje;
- вологість тютюну - помірна, так як пересушені суміші сильно розгораються, а занадто вологі потрібно часто підпалювати, і тоді девайс також може перегрітися;
- режим - люльковий тютюн вологий, частина вологи вбирається деревиною, тому аксесуару потрібно давати відпочивати мінімум добу, щоб він просох.
Поява стабільного, об'ємного і глибокого смаку неможливо пропустити. Ви його відчуєте, як тільки сформується щільний шар нагару. Обкурювання бріарових трубок, виготовлених із сировини, що пройшла етапи виварювання, сушіння, стійкого до перепаду температур, вологості, набагато простіше, ніж обкурювання девайсів з горючих сортів деревини. Досить просто контролювати під час куріння нагрів корпусу і давати трубці охолонути, якщо вона перегрілася. Можна, докуривши, перевернути трубку, поки вона ще гаряча, набік і покриття навколо осі, щоб стінки чашки вкрилися попелом, а після охолодження попіл видалити.
Куріння трубки
Уникайте високих температур. Поки аксесуар новий, курите прохолодно, не жарко. Виключіть варіант випадкового підгоряння через вітер, підніміть пару тижнів в приміщенні, щоб не спалити нову трубку. Рівномірне горіння тютюнової суміші легко організувати, якщо тютюн попередньо розминати і набивати камеру не щільно, а зверху укласти «крихти» з кисета.
Що таке карбонізація трубки?
Звичайно, виробники знають про всі труднощі трубокурів і намагаються зробити життя споживачів легше. Технологи брендів намагаються створити повноцінне покриття, що замінюють нагар. Поки тільки вдалося захистити аксесуари від миттєвого згоряння шляхом карбонізації. Зазвичай карбонізація трубки (нанесення тонкого вугільного шару) використовується у виробництві недорогих аксесуарів – таке покриття прискорює утворення природного нагару і захищає стінки камери від горіння Gorenje. Ці аксесуари теж можна обкурювати, хоча ризики згоряння чаші мінімальні.
Карбонізована трубка
Плюси карбонізації:
- аксесуар з чорною камерою виглядає стильно, естетично;
- захист від згоряння-особливо важлива, якщо людина тільки знайомиться з новою технікою куріння і не знає всіх нюансів;
- "карбонка" приховує можливі косметичні дефекти матеріалу.
Мінусів у карбонізації практично немає. Таке покриття може тільки трохи змінювати смак тютюнової суміші, але цей ефект не буде проявлятися, коли трубка пройде природні етапи обкурювання. Тому все більше фабрик, в тому числі імениті бренди, використовують карбонізацію для своїх курильних девайсів.