У приготуванні кальяну традиційно використовують звичайну бутильовану воду, але немає перешкод для справжніх гурманів. Побалувати себе чимось новим, нестандартним, спробувати більше час від часу хочеться всім. Кальян на молоці якраз один з цікавих варіантів. Навіть до звичних ноток вже знайомої тютюнової суміші відкривається зовсім інший, більш м'який смак. Це, до речі, одна з причин, по якій такий рецепт особливо подобається жінкам і початківцям цінителям димних забивок.
Особливості смаку кальяну на молоці
Молочний кальян дає на виході густий, м'який дим і дуже приємний аромат. Для тих, хто порівнює, що краще, кальян на молоці або воді, різниця також в тому, що традиційне приготування насичує сильніше. Тобто, дим кілька міцніше і з великою кількістю активних речовин курильної суміші.
Кальян і молоко
Пояснити це просто. Смак і насиченість змінюються через різні хімічні показники рідин. Щільність води менше, ніж у молока, а в кальян саме рідина відповідає за фільтрацію. Таким чином, те, що густіше, сильніше очищає дим, роблячи його більш чистим і оксамитовим.
Як правильно забити кальян на молоці?
Хочете отримати гідний молочний смак з хорошою тягою, досить врахувати деякі особливості, які описані нижче. За складністю приготування кальяну на молоці на тому ж рівні, що і класика, але є свої нюанси:
Як забити кальян на молоці
- Можна використовувати тільки знежирений продукт. Навіть 1% жирності вже небажано. Якщо проігнорувати, такий кальян на молоці піниться, збивається. В результаті курити його ви не зможете, тому як це буде коктейль, на додачу неїстівний.
- Беріть коров'яче молоко. Наприклад, козяче має характерний різкуватий запах, який перебиває смак тютюнової суміші.
- Не можна заливати в колбу тільки молоко, оптимальні пропорції з водою 50/50. Пропорції можуть бути й інші, наприклад, на одну частину молока дві частини води, щоб отримати помірний молочний смак. Проігноруєте-і на виході отримаєте багато піни і ніякого тютюнового присмаку, повний переклад сировини. А щоб піни не було взагалі, рецепт приготування кальяну включає в себе одну частину молока і чотири частини води. Експериментуйте, щоб зупинитися на варіанті, який вам найбільше сподобається.
- Якщо додати в рідину пару кубиків льоду, вона буде довше залишатися прохолодною і зробить дим ще ніжніше.
В іншому алгоритм забивання такий же, готуєте кальян на молоці в тих пропорціях і з тими інгредієнтами, які вам до душі і насолоджуєтеся густими хмарами смачного диму.
Але навіть після церемонії куріння, не забувайте, що кальян на молоці і воді все-таки трохи різні речі. Тому відразу ж ретельно вимийте колбу, шахту, шланги і мундштуки, щоб рідина не встигла прокиснути. Це відбувається іноді швидше, ніж очікується, а запах кислого молока прибрати потім проблематично.
Читайте також: Як доглядати за кальяном
Який тютюн краще курити на молоці?
Для забивання кальяну на молоці можна експериментувати нескінченно. Тим, хто вже пробував такий рецепт, як правило, подобаються поєднання з солодкими сумішами. Дуже добре поєднуються, наприклад, тютюн зі смаком ванілі, полуниці, вишні, шоколаду, какао, кави, банана або дині. Тютюн для кальяну на молоці з цитрусовими нотами теж прекрасно заходить любителям чогось новенького. З будь-яким з перерахованих варіантів результат вийде однаково насиченим, густим і м'яким.
Кальян на молоці
Прекрасно йдуть різні мікси, наприклад, ягідно-фруктові, шоколад з бананом, ваніль і кориця. Фортеця значення не має, але справедливо зауважити, що не всі забивання однаково хороші.
Курити кальян на молоці можна протягом 5-6 годин, поки молоко залишається свіжим. Якщо ви захочете поміняти смак тютюну, рекомендуємо перед цим помити весь кальян, щоб аромати не змішувалися.
Чи шкідливий кальян на молоці?
Інші сторони стверджують, що через більшої щільності рідини шкідливі речовини навпаки фільтруються краще, тому такий кальян безпечніше. Однак ні перший, ні другий слух не підтверджений жодними офіційними дослідженнями. З цього питання вони взагалі не проводилися, а значить немає точних і однозначних даних про те, чи є шкода від кальяну на молоці.
Одне можна стверджувати з упевненістю: і на воді, і з молоком людина вдихає шкідливі речовини. Куріння ніколи не було на 100% нешкідливим, але велике значення також має якість використовуваного тютюну.